vrijdag 17 oktober 2008

Werken en technieken van M.C. Escher

Druktechnieken

Hij maakte gebruik van de volgende grafische technieken:
  • houtsnede: is een van zijn veel gebruikte technieken. Hierbij wordt met speciale gutsen in een zachte houtsoort een tekening uitgegutst. Daarna wordt met een inktroller de drukplaat van zwarte en gekleurde drukinkt voorzien en vervolgens wordt hierover een vel papier krachtig aangedrukt.
Voorbeeld: regelmatige vlakvulling met vogels (1949








  • lino: kan vergeleken worden met houtsnede maar omdat het snijden in de plaat linoleum makkelijker is, ontstaan er vloeiendere lijnen.
Voorbeeld: portret van een man (1917)












  • Houtgravure: de werken worden gegraveerd in de kopse kant van een hard houten blok, hierdoor ontstaat een verfijnde tekening.
Voorbeeld: man met kuboïde (1958)












  • Lithografie: gebruikt het vet in het tekenmateriaal en het vet in de drukinkt. De tekening wordt gemaakt op een kalksteen. Wanneer de tekening klaar is op de steen wordt de steen vochtig gehouden en het tekenmateriaal vervangen door drukinkt. Met behulp van een pers wordt de geïnkte tekening overgebracht op papier.
Voorbeeld: relativiteit (1953)












  • Mezzotint: er wordt eerst met een wiegijzer een hele koperplaat geruwd. Daarna wordt de plaat met inkt bekleed. Als laatst wordt b.v. met rood krijt de tekening overgebracht op de plaat.
Voorbeeld: Plane Filling I (1951)












Weblinks:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Maurits_Cornelis_Escher

Geen opmerkingen: